Van Tashkent naar het zuid-oosten (Bangkok)

Midden China, door Tibetland, van Sechuan naar Yunnan

Na de gehele S217 door Sechuan gefietst te hebben ben ik inmiddels net over 'de grens' in Yunnan, Shangri-la (volgens de chinezen ligt het hier, maar het is weinig shangri-la in het kader van rustig klein dorpje met witte bergen). Het is een toeristisch walhalla, met al het eten wat je maar bedenken kunt (best wel erg okee hoor!!) en vol met toeristen,fijn bijkomen na toch wel een wat lange intensieve periode van fietsen door erglege gebieden (en grote afstanden)..

maar het was wel erg mooi, zelfs nog wat dagen met twee Nederlanders gefietst, maar ik dacht dat de hoge passen naar het zuiden minder werden maar die werden alleen maar meer..het weer is ook eigenlijk de laatste 1.5 maand niet zo heel mooi, beetje wisselvallig, dat is wel jammer, want hier in de omgeving zijn nationale parken met hele hoge bergen, maar die zie je nu dus niet...:(, maar goed China is zo groot en ik heb al het gevoel dat ik eigenlijk maar een heel klein beetje zie, dus genoeg andere dingen te zien...

De verhalen worden een beetje eentonig denk ik, want het is nog steeds mooi, aardige mensen etc etc.. geniet nog erg van de omgeving, nog wat mooie kloosters, maarenkele nieuwe dingen:

In Litang (midden Sechuan) heb ik een sky burial bezocht. de tibetanen hebben namelijk weinig/geen houtom de doden te verbrandenen de grond is te hard voor een gat, dus worden de lijken aan de aasgieren gevoerd. Het is een heel proces, erg byzonder om te mogen toekijken, het lijkwordt opengesneden met allemaal sneeen, rondom deze periodekomen ook een hele zwerm aasgieren aanvliegen (circa 50 stuks),en dan als het lijk wordt 'vrijgegeven' is er na 15 minuten alleen nog een geraamte over, dat wordt fijngestampt met tsampa en ook aan de vogels gevoerd.We'hadden geluk', we hadden namelijk 4 lijken, de eerste was niet lekker, diewerd niet opgegeten en moest helemaal in stukken gesneden worden en vermengd met tsampa voordat de aasgieren erop aanvlogen, de andere 3 waren inderdaad in 15 minuten 'op' .

Hier in Shangri-la is er iedere avond een soort line dancing op de centrale pleinen, erg leuk om te kijken , jong en oud, hip en zeer traditioneel dansen allemaal met precies dezelfde pasjes op de chinese muziek (beetje als work-out)..

vandaag tweede visumextensie weer ingediend, dus nog 4 weken China (Yunnan richting Laos), en dan moet ik toch echt het land uit...internet hier is trouwens nog steeds irritant, als buitenlander mag je nergens internetten.. nu dus een waardeloze compu, en met de fotoos lukt het niet erg, kijk nog even of ik er een paar van de sky burial kan uploaden (zijn van iemand anders, met een grote zoomlens, misschien niet voor iedereen geschikt...

Reacties

{{ reactie.poster_name }}

Reageer

Laat een reactie achter!

De volgende fout is opgetreden
  • {{ error }}
{{ reactieForm.errorMessage }}
Je reactie is opgeslagen!